HOME | DPMM | PEKELILING DPMM | SEJARAH DPMM | GALERI DPMM | BAIT MUSLIM | FORUM DPMM | PMRAM | HEWI PMRAM
Demi Masa
Antologi 10 yg Ku Gelar Cinta
Waktu Solat

Pesanan


Bil Pengunjung

16 Teknik Atasi Tabiat Terburu-buru
2008/06/18
Orang yang menghidap masalah terburu-buru biasanya tidak sabar dengan diri sendiri, sentiasa berasa tegang dan menambah burukkan lagi keadaan, mereka selalunya percaya “disebabkan terlalu lama aku menghidap penyakit tidak sabar dan tegang ini, aku mesti merubahnya segera. Aku sudah tidak tahan lagi.”

Akan tetapi, sifat terburu-buru atau tidak sabar yang sebati dalam diri tidak mungkin dapat diubah melalui satu ungkapan ataupun melalui hujah, “aku sudah tidak tahan lagi.” Mendesak supaya perubahan segera berlaku samalah seperti menjerit pada diri supaya tidur di saat mata masih terbelalak dan badan masih berasa segar.

“Rasa terburu-buru” untuk segera mendapatkan sesuatu atau menamatkan sesuatu pekerjaan sebenarnya kebalikan daripada penyakit suka menangguh-nangguhkan sesuatu. Kedua-duanya berpunca daripada ketidakselesaan diri menghadapi rasa tegang atau rasa tidak selesa yang timbul apabila melakukan sesuatu pekerjaan.

Terburu-buru melakukan sesuatu untuk mengelakkan ketegangan samalah juga dengan menangguh-nangguhkan sesuatu untuk mengelakkan ketegangan. Malangnya, kedua-duanya menghasilkan ketegangan yang lebih dahsyat. Oleh kerana penyakit terburu-buru wujud disebabkan amalan ataupun tabiat, maka untuk merungkainya diperlukan latihan-latihan atau amalan juga.

Berikut adalah beberapa latihan yang ditujukan untuk merungkaikan tabiat suka terburu-buru sewaktu melakukan sesuatu. sila amalkan, mudah-mudahan ia dapat membantu anda memperolehi kehidupan yang lebih ceria.

Jika anda makan menggunakan sudu atau garfu, setiap kali selepas menyuap, letakkan sudu atau garfu yang anda gunakan.

Jika selepas makan anda kebiasaannya terus makan pembasuh mulut seperti buah-buahan atau kuih muih, tangguhkan ia selama 15 minit.

Jika anda merupakan seorang yang suka bercuti, rancang percutian anda dan buatlah tempahan sembilan bulan lebih awal. Kemudian tunggu dengan sabar.

Jika anda pernah membaca sebuah nivel tetapi gagal menamatkannya kerana di pertengahan jalan anda dapati ia tidak menarik, cuba tamatkan membacanya.

Libatkan diri dengan satu hobi yang rumit untuk dilakukan seperti mengukir atau menyulam.

Buat perancangan yang kemas di waktu pagi supaya anda boleh sampai di tempat kerja 15 minit lebih awal daripada biasa.

Jika anda seorang perokok, tangguhkan menghisap rokok di waktu pagi. Hisap setelah anda selesai makan tengahari.

Setiap kali mendapat gaji, tentukan sejumlah wang dan simpan di dalam akaun simpanan anda.

Peruntukkan 15 minit sebelum tidur setiap malam untuk membuat persediaan untuk hari esok.

Luangkan masa selama tiga jam dan bersiar-siarlah di tempat yang biasa anda lawati seperti persekitaran taman perumahan tempat anda tinggal, tasik yang terdekat atau taman bunga berhampiran, tetapi kali ini buat penelitian yang mendalam dan perhatikan perkara-perkara yang sebelum ini tidak pernah anda pedulikan.

Lawati tempat yang sama pada masa yang lain can cuba bandingkan apa yang anda temui kali ini dengan lawatan anda sebelumnya.

Ambil sehelai daun dan buat kajian mengenainya selama satu jam. Tumpukan sepenuh perhatian dan gunakan seluruh pancaindera ketika membuat penelitian.

Buat satu tulisan sepanjang satu muka surat mengenai daun itu dan kemudian kaji semula tulisan itu sebanyak enam kali. Selepas itu, tulis rumusan kajian terakhir anda itu.

Berusahalah datang awal untuk setiap pertemuan. Bawa sebuah buku untuk dibaca bagi mengelakkan anda berasa bosan ketika menunggu.

Sediakan kad ucapan hari jadi untuk kawan ataupun saudara mara anda hari ini dan untuk hari jadi mereka pada tahun depan. Tulis ucapan anda, tandatangan dan masukkan ke dalam sampul surat dan poskan ia dua minggu sebelum tiba tarikh hari jadi mereka.

Sekiranya anda merasakan latihan yang dianjurkan di atas tidak bersesuaian dengan diri anda dan anda mempunyai cara lain atau projek lain yang dirasakan lebih meyakinkan, anda dipersilakan menggantikannya.

Label:

posted by Admin @ 12:44:00 PTG  
0 Nak Komen? jgn malu2..:
Catat Komen
<< Home
 
AKAR


AKAR
Akademi ini merupakan salah sebuah unit khas di bawah Unit Penerangan & Penerbitan (UPP),
Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansurah.
Ditubuhkan untuk memberi pendedahan
dalam bidang penulisan kreatif dan non-kreatif,
lukisan karikatur, kewartawanan dan aplikasi multimedia
sebagai wadah dakwah Islamiah.
Keahlian terbuka kepada semua ahli DPMM yang berminat.
Sertai kami hari ini !


Previous Post
Archives
Free Palestin
Links


Download
© 2005 Akademi Karyawan Mansurah Template by Isnaini Dot Com