HOME | DPMM | PEKELILING DPMM | SEJARAH DPMM | GALERI DPMM | BAIT MUSLIM | FORUM DPMM | PMRAM | HEWI PMRAM
Demi Masa
Antologi 10 yg Ku Gelar Cinta
Waktu Solat

Pesanan


Bil Pengunjung

Taman Kreatif Karyawan 2008
2008/03/12
SABTU, 23 Februari – Program pertama Akademi Karyawan Mansurah (AKAR) iaitu Taman Kreatif Karyawan 2008 telah berlangsung dengan jayanya di Dewan Persada Jazirah al-Ward, Utubis Jadid, Mansurah.

Program yang bermula kira-kira jam 9 pagi ini dimulakan dengan ucapan pengerusi majlis selepas pendaftaran peserta. Buat pertama kalinya Timbalan Pengarah AKAR yang juga merupakan salah seorang penulis menjadi Pengerusi Majlis. Seterusnya, majlis diserikan dengan ucapan Pengarah AKAR, Ustaz Amir Hamzah Kamil dan ucapan perasmian Taman Kreatif Karyawan 2008. Nampaknya gimik pelancaran program menjadi apabila perasmi iaitu Naib Pengerusi merangkap Unit Perancang, Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansurah, Ustaz Ahmad Azruddin Mat Ali dan para hadirin kagum melihat lampu hiasan memancarkan cahaya berwarna-warni di papan kenyataan Unit Penerangan & Penerbitan (UPP). Untuk itu, pihak AKAR mengucapkan jutaan terima kasih kepada Setiausaha Kerja yang bertungkus-lumus menyiapkan pengisian untuk acara perasmian.

Selepas perasmian, moderator untuk pembentangan cerpen iaitu Ustaz Mohd Zaki M. Noor dan Ustazah Siti Khadijah Abd Ghaffar atau lebih dikenali dalam dunia penulisan Mesir sebagai Sammaituha Najwa mengambil tempat masing-masing. Para peserta nyata berpuas hati dengan penerangan mereka berdua yang merupakan mantan peserta Bengkel Penulisan Musim Panas Karyawan Muda Luar Negara anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada 6-8 Ogos tahun lalu di Hotel Mandarin Court, Kuala Lumpur.

Jam 10.20 pagi, para peserta menikmati jamuan minum pagi. Ramai yang memuji keenakan hidangan pada pagi tersebut iaitu kek pisang dan donat, amat berbeza sekali dengan kebanyakan program di DPJA yang pada kebiasaannya hanya menyajikan roti sebagai hidangan minum pagi.

Kira-kira jam 10.45 pagi, program disambung semula sebelum berhenti rehat untuk menunaikan solat zuhur dan makan tengah hari pada jam 12.15 tengah hari iaitu pembengkelan karya yang telah dihantar peserta. Kali ini hanya dua buah cerpen dihantar iaitu “Perjalanan Yang Tiada Noktahnya” oleh Tuan Siti Nazifah Tuan Long dan “Kasih Itu Milikku” oleh Suhairati Jaafar. Kedua-dua mereka masih baru dalam arena penulisan, namun masing-masing memiliki bakat tersendiri yang boleh diketengahkan.

Jam 1.15 tengah hari, aktiviti ketiga iaitu pembentangan dan pembengkelan puisi bermula. Memandangkan moderator ketiga iaitu Ustaz Syafiq Zulakifli yang juga merupakan Setiausaha Agung PMRAM tidak dapat memenuhi undangan AKAR untuk membimbing para peserta, Ustaz Mohd Zaki telah menggantikan tempat beliau. Disebabkan masa yang diambil agak lama, beberapa orang peserta kelihatan terlalu ‘khusyuk’ sehingga memaksa moderator menukar manhaj pembentangan yang sebelumnya seperti komunikasi sehala menjadi sebaliknya apabila beliau meminta para peserta mencuba menghasilkan serangkap puisi. Rata-rata peserta memiliki bakat terpendam. Mudah-mudahan selepas ini semakin banyak karya ahli AKAR mendapat tempat di media sekitar Mesir khususnya dan di tanah air amnya, insya-Allah.

Majlis bersurai sekitar jam 4 petang. Sebelum berakhir, Pengerusi DPMM iai

Label:

posted by Admin @ 5:49:00 PTG  
0 Nak Komen? jgn malu2..:
Catat Komen
<< Home
 
AKAR


AKAR
Akademi ini merupakan salah sebuah unit khas di bawah Unit Penerangan & Penerbitan (UPP),
Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansurah.
Ditubuhkan untuk memberi pendedahan
dalam bidang penulisan kreatif dan non-kreatif,
lukisan karikatur, kewartawanan dan aplikasi multimedia
sebagai wadah dakwah Islamiah.
Keahlian terbuka kepada semua ahli DPMM yang berminat.
Sertai kami hari ini !


Previous Post
Archives
Free Palestin
Links


Download
© 2005 Akademi Karyawan Mansurah Template by Isnaini Dot Com