HOME | DPMM | PEKELILING DPMM | SEJARAH DPMM | GALERI DPMM | BAIT MUSLIM | FORUM DPMM | PMRAM | HEWI PMRAM
Demi Masa
Antologi 10 yg Ku Gelar Cinta
Waktu Solat

Pesanan


Bil Pengunjung

Bila yang haram bermaharajalela...
2008/03/12
Melaka Bandar Khinzir?
Oleh ZAHARAH NAWAWI

AMAT mengejutkan, apabila sebuah negeri terkecil di Malaysia iaitu Melaka, dicemari 150,000 ekor khinzir di satu kawasan melibatkan perkampungan orang Melayu yang semestinya beragama Islam di Sungai Linggi Melaka. Angka 150,000 ekor ini ialah pada bulan Julai 2007. mungkin dalam beberapa tahun lagi statistik itu bakal mencecah entah berapa ribu ekor.

Julai 2007, khinzir dilaporkan masuk masjid. Mati di depan dan belakang masjid. Apabila angkanya naik dalam tempoh setahun dua lagi tidak mustahil kota bersejarah akan jadi sarang dan ladang babi membiak. Pihak atasan memandang saja dengan senyum manis dan hati yang rela; kerana takut hubungan politik terjejas. Pada waktu itu jangan marah jika Melaka Bandar Raya Bersejarah dilabel Melaka Bandar Raya Khinzir.

Menonton laporan Karam Singh Walia, dalam siaran berita TV3 berturut-turut selama empat lima hari pada minggu ketiga Julai 2007, paling mengejutkan apabila dikatakan penduduk setempat sudah mengadu kepada semua pihak bermula wakil rakyat sehingga pihak atasan Ketua Menteri dan Perdana Menteri namun tiada tindakan diambil. Suara arahan waima orang paling berkuasa di negara ini dan di Melaka sendiri bagaikan tidak pernah ada.

Seperti biasa TV3 tempat terakhir penduduk mengadu dan meminta pembelaan. Karam Singh Walia dihantar menemui semua pihak bukan sekadar mendapat penjelasan dan merakamkan gambar sebagai bukti, malah turut mendapatkan jawapan positif dan tindakan yang memihak kepada usaha pembersihan.

Dalam jawapan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd. Ali Rustam, kepada pertanyaan Karam Singh Walia rasanya terjawablah kata-kata beberapa pihak sebelum ini bahawa kewujudan ladang 150,000 ekor khinzir yang mencemari alam sekitar, Sungai Linggi dan beberapa sungai berhampiran itu ‘ada pihak atasan yang jadi pelindungnya.’ Sebab itulah semua aduan dinafikan begitu saja.

Ini adalah petikan jawapan Ketua Menteri Melaka semasa diwawancara Karam Singh Walia.

1. Ladang ternakan babi itu tidak dapat kebenaran (tiada permit).
2. Kita tidak boleh bat apa-apa sebab takut timbul masalah politik.
3. Kita tidak boleh tutup terus, tapi boleh kurangkan dari 150,000 ekor jadi 45,000 ekor.

Waduh, waduh, waduh hebatnya kuasa politik penternak babi di Melaka. Tanpa
kebenaran mana-mana pihak pun ladangnya tidak boleh diusik. Mencemarkan alam sebegtu dahsyat pun kewujudan ladang itu masih direstui. Berbanding jika orang Melayu membela ayam itik atau kucing beberapa ekor biarpun tidak mencemar bau asal ada aduan penguat kuasa majlis bandaran akan segera datang memberi amaran. Jika ada aduan kedua, saman akan dikeluarkan. Aduan ketiga, kucing dan ayam itik akan ditangkap dan dimusnahkan.

Setakat yang kita tahu tiada siapa pun dapat mengatasi undang-undang Majlis Tempatan atau Majlis Bandaran untuk beroperasi atau membina bangunan tanpa permit. Tetapi di Melaka, pengusaha ladang ternakan babi dapat keistimewaan itu. Ketua pun tidak berani mengambil tindakan, betapa pula pegawai bawahan lainnya?

Bertuahnya penternak babi di Melaka. Dapat perlindungan istimewa biarpun ladang itu telah 30 tahun beroperasi tanpa permit dan menghidang bau busuk serta membuat pencemaran teruk sekali gus menjejaskan usaha pelancongan, perniagaan, kehidupan penduduk serta kesihatan pelajar, semuanya itu berlaku atas nama hubungan politik.

Kata bijak pandai, setiap satu ada harganya. Harga yang dapat diraih Melaka setelah bertindak menang sorak kampung tergadai ini mengikut ramalan Suara Kencana: Kemungkinan Melaka Bandar Raya Bersejarah jadi Melaka Bandar Raya Khinzir. Atau sekurang-kurangnya memparkatakan tentang Melaka Bandar Raya Bersejarah akan dimasukkan dalam catatan sejarah negeri kecil paling banyak membela babi sehingga boleh tidur baring dan beranak cucu dalam masjid di kota pelancongan yang masyhur itu, dan najis mengalir ke Sungai Melaka yang gah dengan pembangunan.

Kini bagi menyelamatkan Melak daripada menjadi kota babi, Menteri Alam Sekitar Datuk Azmi Khalid akan membawa ke mesyuarat Kabinet. Kita amat berdoa kabinet tidak boleh dibeli dengan duit khinzir. Semoga kabinet tidak akan menggadai maruah negara, agama, alam sekitar, kehidupan, kebersihan, harapan penduduk setempat dan tidak akan memberi sebarang keistimewaan kepada penternak babi tanpa permit.

Jika orang lain melanggar syarat membina bangunan dan mengusahakan ladang ternakan tanpa permit segera diambil tindakan kenapa pengusaha ternakan babi di Linggi Melaka dikecualikan? Apakah tindakan sesetengah pihak boleh disiasat BPR atas salah laku, bersekongkol dengan penternak babi yang tidak mempunyai permit atau dikategorikan menyalah guna kuasa?

Jikalau hari ini penternak babi boleh memberi tekanan kepada peneraju Melaka merestui usaha haram mereka atas nama kepentingan politik, tidak mustahil selepas ini tindakan lebih bernai seperti Belanda minta tanah, berulang.

Satu cara lain yang mungkin kurang enak didengar (maaf) – barangkali sudah tiba masanya Melaka diterajui muka baru yang tidak akan tunduk kepada sebarang tekanan yang ternyata melanggar undang-undang seperti penternak babi di Linggi. Peneraju boleh datang dan pergi. Melaka hanya satu. Semoga Allah lindungi Melaka.

Label:

posted by Admin @ 5:06:00 PTG  
0 Nak Komen? jgn malu2..:
Catat Komen
<< Home
 
AKAR


AKAR
Akademi ini merupakan salah sebuah unit khas di bawah Unit Penerangan & Penerbitan (UPP),
Dewan Perwakilan Mahasiswa/wi Mansurah.
Ditubuhkan untuk memberi pendedahan
dalam bidang penulisan kreatif dan non-kreatif,
lukisan karikatur, kewartawanan dan aplikasi multimedia
sebagai wadah dakwah Islamiah.
Keahlian terbuka kepada semua ahli DPMM yang berminat.
Sertai kami hari ini !


Previous Post
Archives
Free Palestin
Links


Download
© 2005 Akademi Karyawan Mansurah Template by Isnaini Dot Com